V soboto, 3.2.2024, smo se učenci in mentorice treh osnovnih šol iz Kočevja in okolice odpravili na izlet na Čemšeniško planino. Zbrali smo se ob sedmi uri zjutraj, ko nas je pozdravil čudovit sončni vzhod in prav nenavaden oblak, za katerega se je zdelo, da se bo spustil prav do nas. Spremljal nas je kar lep del poti proti Posavju.

Čemšeniška planina ali tudi Velika planina, kakor jo imenujejo domačini, je raztegnjena planina nad vasjo Čemšenik, njen najvišji vrh, ki se imenuje Črni vrh pa meri 1204 metre. Planina je dobila ime po najpomembnejšem kraju Posavskega hribovja, nanjo pa se je moč povzpeti po desetih različnih poteh, ki ne glede na dolžino, veljajo za lahko označene in so primerne za pohodnike vseh starosti, v vseh letnih časih. Pozimi so skoraj obvezna oprema dereze. Zakaj, smo kmalu občutili na lastni koži, saj je bila pot navzgor zjutraj precej poledenela, vendar smo jo kljub temu dobro odnesli.

Pot nas je od doma CŠOD Prvine vodila po položnem pobočju do planinskega doma, kjer je najprej, od leta 1932, ko so prvo zavetišče postavili študenti, stala lesena Tinetova koča, poimenovana po Tinetu Čoparju. Danes se dom na Čemšeniški planini imenuje po dr. Francu Golobu, ki je bil predsednik PD Zagorje.

Obkrožili smo dom in se napotili še višje, proti najvišjemu vrhu, Črnemu vrhu, ki je od doma oddaljen 15 minut hoje. Tam smo naredili skupinske fotografije in se nato odpravili na zasluženo malico nazaj v dom, kjer nas je sramežljivo grelo sonce in smo uživali v prekrasnem razgledu na smučišče Marela, Kum, Roviškovec, Zasavsko Sveto goro in številne druge vrhove.

Po malici je sledil spust nazaj v dolino, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal na slastne krofe na Trojanah in nato domov v Kočevje, kamor smo prispeli malo pred 17. uro popoldne. Tako smo zopet preživeli lep planinski dan v čudoviti naravi.

 

 

Julija Valentić, vodja planinskega krožka OŠ Stara Cerkev

(Obiskano 44 krat, Število ogledov danes: 1)