Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

V torek, 23. 1. , so imeli učenci 1. in 2. razreda športni dan – Igre na snegu. Šli so na bližnji hrib in se sankali.

V sredo, 31. 1. so imeli učenci od 1. do 5. razreda zobozdravstveni pregled. Zobozdravnica Žana je pregledala, kako pridno si umivajo zobe in jim razdelila štampiljke.

V četrtek, 25. januarja, so imeli učenci 3. triade kulturni dan, in sicer so si v Ljubljani v Cankarjevem domu ogledali komedijo Reformatorji na odru.

Gre za priredba književnega dela Reformatorji v stripu avtorja Boštjan Gorenca in Kozme Ahačiča. To je strip, kako smo Slovenci dobili prve protestantske knjige v času reformacije. Gledališka predstava je bila prvič uprizorjena 31. oktober 2021in zvrstilo se je že veliko predstav, saj je predstava odlično obiskana in že nekaj let razprodana. Predstavo smo si ogledali v Kosovelovi dvorani. Predstava je uvrščena v katalog kakovostnih predstav za otroke in mladino spletne platforme Zlata paličica.

V predstavi srečamo Adama Bohoriča (Boštjan Gorenc – Pižama) in Jurija Dalmatina (Nik Škrlec). Oba protestanta sta delovala in se izobraževala tako na Kranjskem v Ljubljani kot v Nemčiji. Njuni življenjski poti se križata, ko postane Dalmatin Bohoričev učenec v Ljubljani. A učenec hitro preseže učitelja in Bohorič ga s posredovanjem Primoža Trubarja pošlje na študij v Wittenberg, kjer se seveda sreča s Trubarjem in ostali nemškimi in slovenskimi protestanti. V predstavi spremljamo okoliščine prevajanja svetega pisma oz. biblije v slovenski jezik, kar je opravil Dalmatin, in nastanek ter izzid prve slovenske slovnice, ki jo napiše Bohorič. Predstava nas je navdušila. priporočamo.

V mesecu januarju so učenci 7. in 8. razreda imeli zimski športni dan. Peš so odšli na drsališče v Kočevje in tam drsali ter kegljali. Kljub mrzlim dnem so se imeli zelo lepo.

V tednu od 22. do 26. januarja so učenci šestih razredov imeli zimsko šolo v naravi na Krvavcu. Ob obilici smučanja v prečudovitem sončnem vremenu, so učenci opravili tudi nočni pohod, igrali družabne igre in druge zanimive dejavnosti. Vsi učenci so se naučili smučati.

 

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena     

(Obiskano 49 krat, Število ogledov danes: 1)