V soboto, 8.6.2024, smo se učenci in mentorice treh osnovnih šol iz Kočevja in okolice (OŠ Ob Rinži, OŠ Stara Cerkev in OŠ Zbora odposlancev) odpravili na zaključni planinski pohod. Ker je bil to zadnji planinski pohod v tem šolskem letu, se nam je pridružilo tudi kar nekaj staršev naših mladih planincev. Odpravili smo se proti Ajdovščini, naš cilj pa je bila koča Antona Bavčerja na Čavnu, ki se nahaja na nadmorski višini 1242m. Koča stoji na obširni jasi med Velikim Modrasovcem na severu in Malo goro na jugu, vse našteto pa spada v južno obrobje Trnovskega gozda s skupnim imenom Čaven. Prvo planinsko zavetišče je leta 1908 uredila Ajdovsko-Vipavska podružnica PD v nekdanji gozdarski koči, po vojni pa so ajdovski planinci obnovili med vojno uničeno zavetišče in ga poimenovali p Antonu Bavčerju, ki je bil med vojno ustreljen v Trstu kot talec. Zavetišče se je v kočo preimenovalo v letih 1978/79.

Z avtobusom smo se po lokalni gozdni cesti pripeljali do vasi Predmeja, od koder smo po prekrasni gozdni poti krenili proti koči. Pot je v sproščenem klepetu minila tako hitro, kot še nobena do sedaj. Vreme je bilo zelo soparno, zato nam je hlad gozda dobro del.

Pri koči smo si odpočili, pomalicali in podelili priznanja mladim planincem, ki so se najbolj pridno udeleževali pohodov in osvojili največ višinskih metrov. Z naše šole bi želela posebej pohvaliti dva planinca, Patrika Nusdorferja in Nika Žansky, ki sta prejela zlati planinski znak za udeležbo pri planinskem krožku za vseh 9 let. Poleg njiju so bronasta priznanja prejeli še Vid Senekovič, Tinkara Kranjec in Žiga Poje. Bronasto priznanje pomeni, da ima planinec opravljenih vsaj 8 pohodov nad 1000m. Mentorica iz OŠ Ob Rinži, Melita Berlan je povabila tudi predsednika PD Kočevje, da je povedal par besed, zahvalili pa smo se tudi naši neutrudni vodnici na pohodih, gospe Zinki Levstik.

Po končani podelitvi smo se dobre volje počasi odpravili v dolino in domov varno prispeli malo po 18. uri.

Upam, da se bo prihodnje šolsko leto planinskega krožka udeleževalo več učencev, kot letos, saj se redko katera izkušnja lahko meri z občutkom, ki ti ga da uspešno prehojena pot in čudoviti razgledi z vrhov gora. Pohvaljeni tudi vsi, ki so letos vestno sodelovali!

Julija Valentić, vodja planinskega krožka OŠ Stara Cerkev

(Obiskano 25 krat, Število ogledov danes: 1)