September 2021

Pozdravljeni dragi Brlogčarji!

Pričelo se je novo šolsko leto in čas je, da se ponovno oglasimo z novičkami iz OŠ Stara Cerkev.

Z novim šolskim letom je naša šola odprla vrata novim prvošolčkom, ki so 1. 9. 2021 prvič sedli v šolske klopi. Ob 11 uri so bodoči učenci skupaj s starši vstopili skozi vrata telovadnice, kjer so jih pričakale njihove nove učiteljice. Najprej sta imela uradni govor ravnateljica in župan, ki sta pozdravili novinčke in jim zaželela vse dobro na njihovi izobraževalni poti. Nato je nastopil čarodej, na koncu pa so učiteljice 1.a in 1.b razreda svoje učence ločile od staršev in jih popeljale v njihove učilnice. Tam so se posladkali in se razgledali po svoji novi učilnici ter spoznali nove sošolce, nato pa so se pridružili staršem in počasi odšli domov. V tem mesecu je prvošolčke obiskal policist, s katerim so se pogovorili o varnosti v prometu in se sprehodili po okolici šole, si ogledali prometne znake ter vadili pravilno prečkanje ceste. Obiskala pa jih je tudi medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Kočevje, ga. Marija Kobe, s katero so se pogovarjali o zdravem načinu življenja, o hrani, osebni higieni, gibanju, spanju itd.

Učenci 2. razreda so imeli 7. 9. prvi športni dan. Odpravili so se na pohod. Prvi postanek je bil v Konca vasi, naslednji pa v Koblarji. Tam so pomalicali in se malo igrali. Ogledali so si vaško »lužo«, kjer so videlo veliko zanimivih živali, opazovali pa so tudi drevesa in listje. Na koncu so se utrujeni odpravili v šolo na kosilo.

Učenci 3. razreda pa so se udeležili svoje prve šole v naravi. Šola v naravi je trajala 3 dni, od 22. do 24. 9. Učenci so bili vse 3 dni zelo aktivni, imeli so 1 naravoslovni dan, kjer so se odpravili po učni poti Divji potok, pa tudi 2 tehniška dne, kjer so se udeležili tehniške delavnice Žebljanje in si izdelali vsak svoj lipov list v spomin, na drugem tehniškem dnevu pa so izdelovali mlinčke in splave. Učenci pa so imeli poleg naravoslovnega in tehniških dni še veliko drugih aktivnosti, med drugim lokostrelstvo, disk golf, ujemi ravnotežje, spustili pa so se tudi po ziplinu. Iz šole v naravi so se vrnili v petek, utrujeni a polni novih doživetij in predvsem nasmejanih obrazov.

Učenci 4. razreda so imeli v mesecu septembru športni dan. Odpravili so se v Željnske jame, po ogledu jame pa so se nazaj v šolo odpravili mimo Kočevskega jezera in Mlake, ter skupno prehodili 16 km. 23. 9. pa so imeli četrtošolci še naravoslovni dan in ta lep sončen dan izkoristili za opazovanje okolice šole. Opazovali so liste, drevesa, plodove ter obnovili znanje, ki so ga pridobili v nižjih razredih.

Učenci 4. in 5. razreda pa so se 17. 9. 2021 odpravili na ekskurzijo v Postojno, kjer so si ogledali Predjamski grad in se veliko naučili o življenju na gradu nekoč ter o življenju v preteklosti. Po ogledu gradu pa so se odpravili še v Postojnsko jamo. Za učence je bila to zanimiva izkušnja, saj je bila večina otrok v jami prvič.

 

Učenci 9. razreda so se takoj na začetku šolskega leta, že v drugem tednu meseca septembra, udeležili šole v naravi v CŠOD Planinka. V lepem okolju na Slivniškem Pohorju so preko različnih aktivnosti spoznavali kamninsko sestavo Pohorja, rastlinstvo in živalstvo. Naravoslovne vsebine so se prepletale s številnimi športnimi aktivnostmi. Radi so igrali izmišljeno igro Bejžbol in Štrbunk. Svoje spretnosti in pogum so preizkusili tudi v pustolovskem parku. V okviru vsebine preživetje v naravi so gradili bivake iz naravnih materialov, ki so jih poiskali v gozdu. V času večerne animacije so spoznavali osnove astrologije in opazovali nočno nebo skozi teleskop, reševali miselne uganke, poslušali glasbo, ipd.

 

V tednu, ko so bili devetošolci v šoli v naravi, so tudi učenci od 4. do 9. razreda opravili prvi športni dan na temo pohodništva. Učenci 4. razredov so opravili pohod do Željnskih jam, učenci od 5. do 8. razreda pa so obiskali Lovski vrh. Spoznavali so bližnjo in daljno okolico domačega kraja, se družili in med drugim poskrbeli za splošno dobro počutje.

 

V četrtek, 23. 9. so učenci na Osnovni šoli Stara Cerkev tekmovali v znanju iz logike. Tekmovanja se je udeležilo 47 učencev od 4. do 9. razreda. O rezultatih in tekmovalcih, ki se bodo uvrstili v nadaljnja tekmovanja, vas bomo obvestili v prihodnjih novičkah.

Učenci in učenke šestih razredov so v mesecu septembru pri razrednih urah obiskali šolsko knjižnico. Knjižničarka jim je razložila knjižnični bonton, pokazala, kako so v knjižnici razporejene knjige, lahko so med policami tudi sami poiskali knjigo. Preizkusili so se tudi v razvrščanju knjig na svoja mesta, seveda so si knjige lahko tudi izposodili.

V torek, 28. 9. so učenci šestih razredov odšli na tehniški dan v Kočevje. Na tehniškem dnevu so si na sprehodu po mestu ogledali skulpture, ki jih je izdelal akademski kipar Stane Jarem. Po končanem ogledu so se tudi sami preizkusili v oblikovanju grafike in izdelali lesorez, ki ga bodo odtisnili v šoli.

V torek, 28. septembra, je na šoli pred starim vhodom potekala prireditev, s katero smo obeležili 120 let Čebelarskega društva Kočevje. Na pročelju šole smo odkrili spominsko ploščo posvečeno prvemu čebelarskemu društvu  na Kočevskem, na pročelju župnišča pa se je odkrila spominska plošča v čast Juriju Jonkeju, pomembnemu čebelarju  z naših koncev. V programu ob odkritju obeh plošč so sedelovali moški pevski zbor Svoboda, predsednik čebelarskega društva Kočevje Jurij Majerle, poznavalec lokalne zgodovine  Mihael Petrovič ml. in  učenci OŠ Stara Cerkev.

Lep pozdrav iz OŠ Stara Cerkev!

Novičke zapisali Maša in Helena

(Obiskano 86 krat, Število ogledov danes: 1)