BRLOGČEVE NOVIČKE

Letos smo pripravili 32 stolčkov za prvošolce. Slavnostni sprejem je bil v ponedeljek, 2. 9., popoldan. Otrokom in staršem sta zaželela najlepše želje na potovanju učenosti ga. ravnateljica Sonja Veber in gospod župan Vladimir Prebilič. Da je bilo slavje še veličastnejše so  se otroci posladkali in se že pogovarjali o pričakovanjih v šoli. Na  Stena Vilerja ne smemo pozabiti, ker brez njega zabava ne bi bila prava zabava. Srečno naši mladi šolarji!

13. 9. so učenci prvih razredov opravili pohod za Zlati sonček. Pot jih je vodila skozi Staro Cerkev do Gorenja. Na igrišču so se ustavili in se zabavali s številnimi igrami. Med potjo so si ogledali domove učencev. V obeh smereh od šole do cilja in nazaj pa so poskrbeli za varno hojo.

19. 9. je pot učence prvošolce popeljala v Šeškov dom, kjer  sta  pujsek in žirafa v predstavi »Kako je zebra posodila svoje črte« otroke naučila pravilno prečkati cesto. Učenci so se aktivno vključili med samo predstavo in prejeli sporočilo, kako pomembna je varnost.

20. 9. so se tudi učenci naše šole udeležili teka po ulicah Kočevja. Dosegli so odlične rezultate, saj
so učenci od 1. do 5. razreda prejeli: medaljo za 1. mesto Žak Bejtovič in Filip Rugole, medaljo za 2.
mesto Jaka Vovko, Dalyn Rački, Troy Sabo Štrucl, Matej Tomac, Katja Debeljak in na stopnički za
tretje mesto so stali Jakob Štajdohar, Lana Štimec in Lija Tišlerič. Vsem iskreno čestitamo!

24.9. pa je k prvošolcem prišla ga. Marija Kobe. Z učenci se je pogovarjala o zdravem načinu življenja. Po njenem odhodu pa so se učenci seznanili s projektom Zobni alarm in se učili pravilnega ščetkanja zob.

Četrtošolci so v petek imeli naravoslovni dan. Potekal je v dveh delih. V prvem so učenci razvrščali drevesa in grmovnice ter prepoznavali drevesne vrste  po listih, plodovih, lubju. Drugi del pa je potekal na terenu, kjer so prepoznavali posamezne vrste dreves. Izmerili so obseg  drevesa, naredili odtis lubja in določili višino drevesa.

Učenci drugih razredov so se v četrtek, 26. 9.,  učili v naravi. Obiskali so gozd in spoznavali vrste dreves in grmov. Primerjali so jih po listih, obliki krošenj, lubju, plodovih. Nadihali so se svežega zraka in uživali v poslušanju ptičjega petja.  Iz nabranih listov so v šoli naredili gozdne škratke.

Učenci osmega in devetih razredov so v tednu od 16. do 20. septembra izvedli šolo v naravi v CŠOD domu Radenci. Preživeli so prečudovit teden. Naučili so se peči Belokrajnsko pogačo, izdelovali so belokranjske pisanice, preučevali vremenske pojave, ugotavljali onesnaženost reke Kolpe, spoznavali so gozdne živali, tudi tiste, ki so zelo majhne. Imeli so učno uro s pravo kačo. Ne smemo pozabiti pa tudi na vse športne aktivnosti, ki so jih učenci doživeli. Poleg pohoda do jame Kobiljače, so streljali z loki, plezali na plezalni steni, naučili so se osnov preživetja v naravi, tako da so postavili bivak in zanetili pravi ogenj. Seveda pa niso manjkale tudi družabne igre in igre z žogo, predvsem odbojka. Učenci so preživeli čudovit teden in vsi so se imeli lepo.

V četrtek, 26. septembra, so se z učenci 6. razreda z razredničarkama odpravili na ekskurzijo po dolini reke Krke. Pot jih je najprej vodila do Krške jame, kjer so si ogledali izvir reke Krke. Nato so pot nadaljevali proti Muljavi, kjer so si ogledali domačijo slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča in spoznavali značilnosti življenja v 19. stoletju. Zatem jih je pot vodila po dolini reke Krke mimo Žužemberka, Soteske v Novo mesto, kjer so obiskali Dolenjski muzej. Ob razstavi z naslovom Arheološka podoba Dolenjske so spoznavali arheološke najdbe na Dolenjskem od prazgodovine do današnjih dni in na delavnici izdelali motiv iz novomeške situle.

V četrtek, 26. septembra pa je bilo izvedeno tudi letošnje prvo matematično tekmovanje. Učenci od 2. do 9. razreda so tekmovali na šolskem tekmovanju v znanju logike. Rezultati tekmovanja bodo znani v prihodnjih dneh in o njih vas bomo obvestili v naslednjih novičkah. Poročali pa bomo tudi o tekmovalcih, ki se bodo udeležili državnega tekmovanja.

(Obiskano 48 krat, Število ogledov danes: 1)