Brlogčeve novičke

Odkar je UNESCO 23. april proglasil za svetovni dan knjige, ga slavimo po vsem svetu.

Ker ima noč svojo moč, pa smo se bralni navdušenci odločili, da branje potegnemo še v noč. Tako smo tudi letos na Osnovni šoli Stara Cerkev organizirali Noč knjige. Udeležili so se je bralni značkarji – pridni bralci, od 1. – 6. razreda. V goste smo povabili znano slovensko komičarko Lucijo Čirović, ki nam je predstavila svoje lutke ter poskrbela za smeh in naše trebušne mišice. Starejše učenke so mlajšim prebirale zgodbice in z njimi ustvarjale. Kuhali in pisali smo pravljice, izdelovali različne pravljične like ter poskušali govoriti iz trebuha. Imeli smo se super!

V sredo, 24. 4. 2019, smo se z romskimi učenci iz POŠ Željne in OŠ Stara Cerkev, odpravili v večnamenski romski center Sončna hiša na Ljudski univerzi Kočevje. Pripravili smo kulturni program za romske otroke iz OŠ Ob Rinži in OŠ Zbora odposlancev.  Ni manjkalo petja, plesa, deklamiranja. Zaigrali smo tudi gledališko igro Ajša, s katero smo romskim učencem predstavili od kod Romi pravzaprav izhajajo ter pomen spoštljivega odnosa do jezikov.  Vsi skupaj smo zaključili druženje ob sladkanju in klepetu z nasmehom na obrazih.

Učenci sedmih in osmih razredov so v petek, 26. 4. imeli naravoslovni dan. Obiskali so ljubljanski Botanični vrt. Ogledali so si zunanje nasade rastlin, ki rastejo v naši bližini ali pa tudi drugje po svetu. Pokukali smo tudi v tropski rastlinjak, kjer rastejo rastline iz tropskih območij našega planeta. Učenci pa so sodelovali tudi na delavnicah, kjer so raziskovali rastline z mikroskopom.

Poročali smo že, da so se trije učenci OŠ Stara Cerkev, udeležili državnega tekmovanja iz znanja matematike. Vsi trije so dosegli izvrstne rezultate: Gašper Memedović iz petega razreda in Pablo Porenta iz devetega razreda sta dosegla srebrno priznanje, Tjaša Novak iz sedmega razreda pa zlato priznanje. Vsem trem iskreno čestitamo!

5. aprila se je osem učencev OŠ Stara Cerkev iz 2. in 3. razreda udeležilo tekmovanja iz slovenščine Mehurčki. Vsi bodo prejeli lepa priznanja.

V sredo, 10. 4.,  je v Semiču potekalo državno tekmovanje v znanju iz Vesele šole za JV Slovenijo. Iz OŠ Stara Cerkev  sta se tekmovanja udeležili 2 tekmovalki Lana Bižal in Tjaša Novak. Uradne rezultate še čakamo.

Učenci sedmih in osmih razredov so v petek, 5. 4., imeli tehniški dan. V okviru Podjetniškega inkubatorja so obiskali nekatera podjetja v Kočevju: Kočevski tisk, Komunalo, Univox, KCK, Berlog, Turistični kompleks jezero, Kovan, Tekor. Spoznali so njihov način delovanja in kako poteka njihova proizvodnja.

V petek, 12. 4. so si sedmošolci v okviru naravoslovnega dne ogledali bunker Škrilj. Podzemni bunker na Škrilju je bila dolgo ena najbolj varovanih slovenskih skrivnosti. Hodniki, ki so burili domišljijo, pa prvič razkrivajo svojo skrivnostno zgodbo.

Pretekli vikend, od 12. do 14. aprila, so se učenci skupaj z učiteljicama Bojano in Evo udeležili naravoslovnega tabora v domu CŠOD Rak na temo krasoslovje, raziskovali so kraške pojave in živali, ki živijo na kraškem svetu.

V soboto, 13. 4., je potekalo državno tekmovanje v znanju matematike. Tekmovanja so se udeležili trije učenci OŠ Stara Cerkev: Tjaša Novak iz 7. razreda, ki je tekmovala v Črnomlju in Gašper Memedović in Pablo Porenta, ki sta tekmovala OŠ Brezovica.

V četrtek, 18. 4., so se nekateri učenci odpeljali v Ljubljano na Inštitut Jožef Štefan, tam so si ogledali tehnični laboratorij, kjer preizkušajo in testirajo robote. Obiskali so tudi kemijski laboratorij, kjer so jim pokazali nekaj zanimivih poizkusov s tekočim dušikom. Po končanem ogledu na Inštitutu so se učenci odpeljali v Živalski vrt, kjer so božali činčilo, kačo in tičjega pajka. Ogledali pa si so tudi ostale živali.

Včeraj, v petek, so učenci četrtih in petih razredov imeli športni dan. V telovadnici in na igrišču so se pomirili v atletskih disciplinah.

(Obiskano 59 krat, Število ogledov danes: 1)